måndag, augusti 25, 2014

blåbärssoppa i coupeglas, det funkar va?

kom på att jag helt glömt bort att visa vad det var för fint jag plockade hem från min fasters sommarstuga: maximalt eleganta coupeglas som passar till allsköns drycker (även om jag personligen drar gränsen vid välling). tallriken – arvegods från farmor – heter flora och kommer från gustafsberg (eller gustavsberg som det heter nuförtin). besticken är inhandlade på allehanda loppisar och den matiga salladen är ett fynd från kylskåpet.
IMG_5848liten vi plockade också hem ett gäng gamla fönster för att göra köksskåp av, men med tanke på att vår renovering har gått vä-häldigt långsamt kan jag nog visa nåt färdigt resultat ca år 2024.

söndag, augusti 24, 2014

när katten är borta, eller hur var det nu?

det bästa med att vara gräsänka: katterna får sova med en i sängen. IMG_0352

söndag, augusti 17, 2014

maxar skiten ur sommaren

alltså, vilken somrig sommar vi haft! somrigaste sommaren på evigheter känns det som. det fantastiska vädret är såklart en starkt bidragande faktor, men också det faktum att jag för en gångs skull vågade ha semester i sverige. tror att beslutet mognade efter förra årets semester vars första dag började i atlanta och sista dag spenderades i miami. addera sedan lite jetlag på det och du kan förstå att det inte var helt optimalt läge på jobbet den där första dagen på jobbet efter semestern. för att inte tala om att man hade missat en massa saker som hänt hemma, exempelvis annual white russian marathon.

egentligen finns det ju inget som går upp mot svensk sommar när den är på rätt humör. detta påstående bevisades under en av mina sista semesterveckor. då åkte vi upp till calles landställe i mockfjärd. rena sverigedrömmen som synes. huset rakt fram är lisstugu, dalmål för lillstugan. jag kallar det katthotellet. där bor rutan och tårtan i ett alldeles eget hus eftersom calles mamma är allergisk.
IMG_3815liten IMG_3820liten
grannarna lär kolla snett på mig bakom gardinen när stockholmaren är ute och rastar sina katter i koppel. vad grannkatten tänker vill jag inte ens veta.
IMG_3834liten IMG_3824liten IMG_3858liten
vi höll grillen varm varje dag. obligatoriskt på semestern om du frågar mig.
IMG_3837liten IMG_3842liten IMG_3855liten
istället för teveunderhållning: titta på solens sista strålar och observera dimmans färd över fälten. mycket stämningsfullt, harmoni deluxe, livsnjuteri, ja du fattar.
IMG_3843liten IMG_3748liten
IMG_3741liten
IMG_3864liten
IMG_3893liten
på dagarna brände vi runt i hela dalarna. utflyktsmål, loppisar och auktioner hann vi med. vi var också hos min faster i ludvika och hjälpte till att rensa bland hennes prylar i sommarstugan. jag ska vi sa vad vi fick med oss lite senare.IMG_3751liten
en dag utflyktade vi till exempel till hildasholm, läkaren axel munthes frus hem, som ligger otroligt vackert intill sjön siljan. caféet på hildasholm har för övrigt det bästa systemet någonsin. man beställer vad man vill ha och får allt nedpackat i en gullig liten korg så att man kan gå och sätta sig precis var man vill i den vackra trädgården. önskar att något parkcafé i stockholm anammar detta snarast!
IMG_3758liten IMG_3770liten IMG_3761liten
ett och annat dopp om dagarna hann vi också med. IMG_3779liten IMG_3802liten IMG_3784liten
det här är vad jag tycker om att bada i annat än bassäng.
IMG_3792liten
men när det är 25 grader i vattnet är det bara att kapitulera. om än något motvilligt.
IMG_3798liten IMG_3809liten
efter den här semestern är jag redo för hösten! eller kommer åtminstone inte att hata den lika intensivt  som jag brukar göra.

lördag, augusti 16, 2014

untz untz + sofo = tyvärr sant.

kan vi enas om att folk med dålig musiksmak inte borde få ha gårdsfest?
ann o johanna
midsummer's 2011 midsummer's 2011 kräftskiva på lower ringside kräftskiva på lower ringside kräftskiva på lower ringside
midsommar 2012
bröllopsfest i järvsö
obs, personerna på bilderna har inget att göra med min växande irritation. eller det faktum att hälften av irritationen består i insikten om att man faktiskt blivit vuxen.

tröstar mig med att hörseln blir sämre ju äldre man blir.

söndag, augusti 10, 2014

sista dagen i lissabon

här kommer några bilder från vår sista dag i lissabon innan det var dags att åka hem. charlotte och sofia pustar trötta men nöjda ut på gården till den fantastiska butiken a vida portuguesa. ja, vi är så frälsta i denna butik att vi var både i butiken i porto och den i lissabon.
a vida portuguesa, lisbon, portugal, litena vida portuguesa, lisbon, portugal, liten
vi njöt av solnedgången på den argentinska restaurangen la paparrucha.
lisbon, portugal, liten
allmän pepp.
lisbon, portugal, liten
vi tittade in i den mycket märkliga men mäktiga baren pavilhao chines (kinesiska paviljongen), som för ett otränat öga är översållad av gamla leksaker. de som kan sin skit ser genast att det här är en av de finaste samlingarna av miniatyrer från napoleonkrigen, ryska revolutionen och första världskriget. jaha, där ser man. you say potato och så vidare.
IMG_3680liten lisbon, portugal, liten
vi mötte upp johan och johanna för lite stillsamt rajtantajtan i deras hotellbar innan det var dags att bege sig hem till vårt eget hotell. tack och godnatt!
lisbon, portugal, liten

torsdag, augusti 07, 2014

a vida portuguesa – himlen på jorden för oss förpackningsdesignnördar

jag kan ha hittat världens bästa butikskedja. tyvärr ligger den i portugal, men jag har allvarliga funderingar på att flytta så att jag kan besöka den varje vecka. kanske till och med varje dag. om du gillar prylar med snygg, gammaldags förpackningsdesign, förslagsvis åt grooming-hållet, köksutensiliehållet och/eller mathållet kommer du att älska a vida portuguesa som butiken heter.
a vida portugesa, porto, portugal, liten
a vida portuguesa, lisbon, portugal, liten
de har specialiserat sig på att sälja traditionella portugisiska varor vars förpackningar inte har förändrats på flera decennier och vars tillverkning i många fall varit på fallrepet. både snyggt och snällt mot regionala tillverkare med andra ord. jag ville ha prick allt i butiken! a vida portugesa, lisbon, portugal, liten a vida portugesa, porto, portugal, liten
plus att jag ville bosätta mig i själva butiken för att även inredningen var en dröm. a vida portugesa, lisbon, portugal, liten a vida portugesa, porto, portugal, liten
Bild 3-3liten
snygga presentinslagningar hade de också. a vida portugesa, lisbon, portugal, liten
honung, tandkräm, raklödder, tandkrämer, tvålar, konserverad fisk och bakpulver (!) fick följa med hem.
portuguese shopping, litem

tisdag, augusti 05, 2014

en dag i porto

när vi frågade vår hyresvärdinna om utflyktsmål man kunde åka till i närheten av vårt hus avrådde hon starkt från att besöka porto pga fulhet. hon föreslog istället att vi skulle åka till någon vingård där de tillverkar vinho verde eller portvin. men trots att vi älskar både vinho verde och portvin slog vår rebelliska ådra till och vi befann oss strax på väg mot porto.
porto, portugal, liten
... vilket var tur då det visade sig att porto inte alls var en ful stad. tvärtom riktigt trevlig och snygg skulle jag vilja påstå. kanske att porto till och med överträffade lissabon i mysighet.porto, portugal, liten
porto, portugal, liten
gillar man förresten jugend finns det mycket fint att titta på.
porto, portugal, liten porto, portugal, liten
i portos stadskärna finns det förresten otroligt många fallfärdiga och övergivna vackra hus. jag har tyvärr inga bilder att illustrera med, så du får helt enkelt ta mig på mitt ord. man blir ju sugen på att åka dit och renovera loss, men med tanke på att operation ta bort det nedsänkta taket i hallen har pågått i över en månad här hemma är det nog bra för alla parter om det stannar på teoristadiet. porto, portugal, liten
medan johanna och madde kollade var vi befann oss passade jag på att inspektera djurlivet.porto, portugal, liten
porto, portugal, liten porto, portugal, liten
och som de bokmalar vi är passade vi också på att besöka en av världens vackraste bokhandlar, livraria lello, med sin böljande jugendtrappa. det var under ett besök till den här butiken som jk rowling hämtade sin inspiration till hogwarts, vilket inte alls är svårt att förstå. jag har tyvärr inga bilder eftersom man bara får ta bilder inomhus mellan 9-10 på morgnarna. utomhus är dock luften fri så jag bjuder på en exteriörbild i alla fall.
livraria lello, porto, portugal, liten
och slutligen ett stopp vid havet innan vi åkte hem till vårt house on the river.
porto, portugal, liten
IMG_3590liten
© nostalgifabriken
Maira Gall