söndag, februari 28, 2010

ode till frukosten

breakfast

lunch och middag i all ära, men undertecknad vill slå ett slag för frukosten. som köksidiot går mycket energi åt att komma på varierade middagsmål (annars blir det bara greksallad och sojabönor med flingsalt), men frukost kan man variera med lätthet och i all oändlighet. och till skillnad från middag, som jag äter upp på fem minuter blankt, är frukost en långsam upplevelse. den som har prövat att kasta i sig en knäckemacka fattar nog vad jag menar.

bäst av allt är när man får äta frukost två gånger på en dag. först en uppvärmning med kaffe, macka och fil. några timmar senare dags för en stadigare variant, typ english breakfast i med ägg, bacon och korvar. älska!

lördag, februari 27, 2010

kornigt fredagsmyz

peppar

först ut till bromma för att spana en soffa som jag hittat på blocket. sedan slog klockan törstig och vi mötte upp hanna för lite flytande bröd på peppar.

peppar

lite suddigt och kornigt men fredagsmyzkänslan var det inget fel på.

peppar

mjuk, sval och värdig. jämt. precis jämt.

peppar

som den vuxenperson man har blivit klappade jag ihop vid halv tolv och vände hemåt. för fem år sen hade man max hunnit till förfesten. hur hade man ork och råd att svira så mycket förr i tiden? beats me nuförtiden.

tisdag, februari 23, 2010

banjo

egina

tunnelbanekaos, busskaos, köldkaos. medan jag trängs med andra kollektivtrafikanter i överfulla tågvagnar lyssnar jag på banjospel och funderar på sommaren.

måndag, februari 22, 2010

söndagspromenad i bilder

saturday night prank on a sunday morning at skånegatan

eftersom man inte har blivit bortskämd med finväder den senaste tiden var det ju bara att pallra sig ut i solen för en redig promenad. här syns dock ingen sol, men väl en rolig bil med oförglömlig text och ett lördagskvällsspex som förmodligen var roligare nattetid.

skånegatan

jag älskar att fota smörbilder, förlåt. det är ju roligare att titta på bilder som innehåller folk, men så fort jag ser en dramatisk sol kliar det i avtryckarknappen. jag kan liksom inte rå för det.

sofia kyrka

hej da vinci-koden! vi tog en tripp in i sofia kyrka och tog igen oss en stund i kyrkbänken medan en man spelade vackert på piano. senaste gången jag var i sofia var på någon skolavslutning i högstadiet. de vackra sprickorna i taket är inget jag kommer ihåg, men å andra sidan hinner mycket hända på femton år (gulp, är det så länge sedan?).

sofia kyrka

en föreläsning var inställd på grund av vädret, men en av kyrkvärdarna drog igång en spontan guidevisning. kvinnan till vänster hade en supergullig hund med sig som sprang runt bland kyrkbänkarna (det blev tyvärr inga bra bilder på hunden, så ni får använda fantasin lite). på det hela taget låg det en skön stämning i kyrkluften. det är bara att konstatera att undantagstillstånd gör folk trevligare

söndag, februari 21, 2010

kalas i kransen II

_MG_5004-1liten

i går var det dags för examensfestligheter, så vi trotsade vädret och tog oss till kransen.

_MG_5006-1liten

när det väl var dags för frågesport var johan extra taggad som ni kan se.

_MG_5018-1liten

mitt lag var lika delar seriös som skojfrisk.

_MG_5020-1liten

när man inte kunde frågan gick den över till nästa lag. för att få rätt blev man tvungen att göra en charad med det rätta svaret. här illustrerar johan och maria en stad i florida. om ni inte redan såg det förstås.

_MG_5053-1liten

niklas var väldigt glad. inte undra på, det var han som tog examen.

_MG_5056-1liten

efter frågesporten visade vi upp diverse överböjliga och omöjliga kroppsliga funktioner. här visar sam upp någon slags defekt. freakshow!

_MG_5089-1liten

johan. ständigt glad.

_MG_5102-1liten

en flaska grappa som värdparet har försökt bli av med i evigheter.

_MG_5160-1liten

på det hela taget var det en mycket trevlig vuxenfest som ni kan se.

lördag, februari 20, 2010

klass 2-varning

winter bike

trött

winter bike



winter bike

vinter

torsdag, februari 18, 2010

bagarn still got semlor for you!


på väg till jobbet (när jag går den långa vägen som jag iofs nästan aldrig orkar gå) promenerar jag förbi ett bageri som skriver den bästa bagarcopyn i hela stockholm, ja, kanske i hela landet. "och vi ska försöka vara extra trevliga! men det kan vi inte lova".

"bagarn still got semlor for you!" är förra årets svarta-tavlan-favorit.

men jag tycker även att gustaf adolfsdagen hedras på ett fint sätt. och mamsen får vara med på ett hörn, det är ju väldigt omtänksamt.


och på sommaren är det ett jädra spring i bagarn, knappt är han klar med munkarna förrän han hartsar pupporna och drar ner till närmsta danstillställning.

tisdag, februari 16, 2010

app-app-app!

det har blivit en hel del kamerasnack i den här bloggen på sista tiden. kanske för att jag har funderat ett tag på att köpa en ny kamera. eller så är det för att jag har extremt lätt att snöa in på saker. det sistnämnda alternativet ligger nog närmast sanningen skulle jag tro ...

iallafall har jag köpt mig en canon 5d i dagarna. jag tror att den har potential att bli en trogen följeslagare, men idag laddade jag ner en festlig app till iphone som heter hipstamatic och jösses amandamalia, den tar din mobilkamera till nya höjder! ni vet ju sedan tidigare min svaghet för noveltykameragrejer och det här är riktigt fåniga grejer. ergo helsåld! det blir kvadratiska lite polaroidaktiga bilder, och det finns ett helt litet batteri av objektiv och "filmrullar" som man laddar ned och kan byta mellan för att uppnå olika effekter. och som pricken över i:t, den obligatoriska väntan innan bilden "framkallas".

vi kan ju kolla lite vad jag har pysslat med under dagen genom hipstamatic-linsen:

IMG_0034

här är mitt fönster på jobbet. bokomslaget är från ett engelskt förlag som skickar kitschiga bokomslag till oss (de tycker nog att omslagen är top of the line skulle jag tro). under det lite snygga magnetbokmärken med mönster av lisa bengtsson som vi har gjort.

IMG_0047

på min kontorsvägg har jag ett rådjur och diverse olika husgudar, som leif pagrotsky och siri hustvedt till exempel.

IMG_0041

fettisdagen - japp, då får man fika lite på jobbtid.

IMG_0046

men sedan är det back to work som gäller.

IMG_0057

eftersom tisdagar är så tråkiga får man också dricka öl och äta mat ute. och satan i gatan på vägen hem. aktar man sig inte kan man ju bryta vartenda ben i kroppen.

vilken tror ni jag har använt mest, min dyra kamera eller min app som kostade 15:-?

söndag, februari 14, 2010

lycka ...


... stavas t a x i n g e s l o t t s t å r t b u f f é.
även om det tekniskt inte är en buffé eftersom man betalar styckvis för varje godsak. i vilket fall som helst innebär buffé att man måste äta mer än en sak. två minst. eller allra helst tre eller fler. se mitt goda exempel ovan.

noveltykamera


stressig vecka, därav min bortavaro. nu är jag tillbaka och medan vi ändå är inne på noveltysaker i kameraväg kan jag tipsa om en kamera som väcker sjuka habegär, en rolleiflex minidigi. det ser ut som en pytteliten tvåögd spegelreflexkamera straight från 50-talet, men i själva verket är det en digitalkamera i retroformat som tar pyttesmå kvadratiska bilder.

jag såg en i hong kong och blev kär direkt. men så kollade jag priset och kärleken svalnade lite. i hk kostade den 2000:- och här har jag sett den för 3000:-. om man läser recensioner på datan så fattar man ganska snabbt att den inte har några vidare kvaliteter utöver noveltyutseendet. fast jag ångrar mig lite ändå att jag inte köpte den när jag hade chansen ...

måndag, februari 08, 2010

sexpack februari

IMG_9735-pola

eftersom jag drack champagne och åt lila prinsesstårta på jobbet vid kollegas födelsedagsfirande ska ni också få en liten treat såhär på måndagskvällen. vive le gubbrock!

torsdag, februari 04, 2010

tips för lata digitalister

min första systemkamera var pappas avlagda canon ft. han köpte den 1971, precis innan han och mamma flyttade till colombia för att pappa skulle dona med diverse pappajobbgrejer på ericsson. än idag är den min bästa kamera. fantastisk skärpa, underbar kornighet och ett djup i bilderna som gör att digitalfotografiet rodnande ber om att få smita ut bakvägen. men eftersom jag är både lat och otålig vad gäller foto (en rätt jobbig kombination) så blir det tyvärr inte så många kort knäppta med min analoga juvel längre.

en annan person som är en stor fantast av det analoga hantverket är min vän kentson. han har fått dille på polaroidkameror. här kan du följa hans liv som polariod individ, men om du som jag lider av latheten och otåligheten har jag två heta tips:

1) poladroid, världens lättaste dataprogram. bara att ladda ner och öppna. på skrivbordet dyker en polaroidkamera upp och sedan är det bara att drag-o-droppa vald digital bild och sakta (som sig bör) framkallas bilden på datans skrivbord. extra plus i kanten för att man efter ca 10 bilder måste "byta rulle" dvs stänga ner och öppna programmet igen. och bäst av allt, det är gratis.

mallorca -75?

bettan och monika mallis -75?

stockholm

disig dag i stockholm -72?

big love

puppy love vitabergsparken -77?

2) mitt andra tips är ttv, through the viewfinder, som går ut på att man fotar digitalt genom en analog kamera med stor sökare, till exempel en kodak duaflex. låter det lite krångligt? det är det säkert, men om man lär sig behärska tekniken blir resultatet finfint, kolla bara in de här snyggingarna på flickr.


jag har köpt mig ett stycke kodak duaflexkamera och ska snart (mycket snart, eh) lära mig allt om ttv-teknikens mysterier.
© nostalgifabriken
Maira Gall