söndag, maj 31, 2015

en söndagslista

nu var det ju ett tag sen, så vad sägs om en liten lista? jaa! den här listan har jag snott från cecilia:

var är du nu?
sitter i mitt överbelamrade vardagsrum, innehållande bland annat vår gamla spis, tre stegar i varierade längder samt väldigt många verktyg. hallrenoveringen är inne i sin slutliga fas. det enda som är kvar är att elektrikern ska fixa det sista med nya elen, väggarna ska spacklas, tapeter ska upp, listerna ska målas ... eh, ja.

hur har du det?
jovars, lite trött efter aw utan middag i fredags samt 40-årsfest igår. hoppas på en händelselös vecka så man får vila upp sig en aning.

vad åt du senast?
hemgjord smoothie. 

vad ska du göra idag?
äta middag och röja upp här hemma tills hanna och richard kommer förbi för att titta på världens bästa teveserie (fjärde gången jag ser den nu).

vad ska du göra i helgen?
well, den är ju nästan slut, men se ovan för de sista skälvande timmarna.

vad var det senaste du köpte?
två bullar på thelins när jag hälsade på min syster och systerson i lördags.

när reser du nästa gång?
har bokat en resa till paris i början av juli. fick lite ångest precis innan jag bokade för att det inte var ett så exotiskt resmål (tokyo har skämt bort mig). så vi panikkollade resor till rumänien (av alla ställen) men eftersom vi bara kunde vara borta fyra dagar pga calles jobb kändes det dumt att bränna en massa extra tid på mellanlandningar. så det blev något med direktflyg. 
IMG_7309liten

vad är det bästa med den här veckan?
att elektrikern kom och styrde upp elen. äntligen slipper vi hängande elkablar i taket! calles tidsuppskattning på hur lång tid elektrikern behövde för att styra upp saker och ting: en timme. min gissning: en arbetsdag. elektrikerns uppskattning: fyra arbetsdagar. jaha. där ser man. 

vilken teveserie såg du senast?
mad men. 

hur ser du ut nu?
förmodligen ingen syn för gudar. har precis varit och tränat.

lördag, maj 30, 2015

"det blir pizza ikväll"

ringer hem.
- det låter väldigt mycket, vad gör du?
- sågar i bänkskivan i köket. det blir pizza ikväll, för nu ryker spisen. 

jaha ...?
fat mama's tamales, natchez, ms

söndag, maj 24, 2015

så här fyndar du på loppis i stockholmsområdet

det var längesedan jag fyndade på stockholmsloppisar. allt för aggressiv prissättning och omfördelning av fina prylar till återvinningskedjornas finvintagebutiker har gjort de tio senaste åren till ganska tråkiga loppisäventyr (i alla fall enligt min nostalgiska ådra som kommer ihåg hur lätt det var att fynda på 90-talet. synd bara att man inte hade någon smak). men idag på myrorna i ropsten var loppisletandet rena himmelriket!

jag har märkt tre saker som avgör om din loppisrunda blir himmel eller pannkaka. vi kan kalla dem den heliga tre-enigheten i emmas loppisfilosfi. de första två har att göra med konkurrensen från andra:

1) det är mycket lättare att fynda något två-tre dagar innan löning.
2) semestertider är bra fyndartider.

den tredje punkten motar eventuell uppgivenhet i grind:

3) du är bäst rustad för den grundliga genomgång som krävs för att rota fram fynd om du inte är kissnödig/törstig/hungrig.

sen skulle jag också vilja skriva något om att ett fynd kommer sällan ensam. jag tror det har att göra med en grad av öppenhet på något plan, blott djupare än en öppen plånbok. vad som är ett fynd den ena dagen kan vara kattskit den andra av någon konstig anledning. men jag måste nog fundera lite mer för att kunna formulera något vettigt kring detta konsumentbeteende.

i alla fall, jag måste faktiskt visa mina fantastiska fynd. kanske inte så speciella, men med stockholmsmått fantastiskt billigt
IMG_5312_liten
somriga sandaletter, 50 kr
båtringad t–shirt 60 kr (kanske lite väl skojigt motiv, ser inte mycket ut för världen men sitter verkligen supersnyggt)
fem superfina småskedar från 50-talet, 15 kr
en ljusstake i mässing, 25 kr
tallrik grön anna, från rörstrand, 35 kr
stadiga mjölkglas i pressat glas, 15 kr styck
en fluga i sammet, 75 kr (muta till calle så han inte ska gnälla på att jag kommer hem med en massa grejer)
samt
IMG_5326_liten
den finaste finaste glasburken i blåaktigt glas, 35 kr. jag hade en lite större sådan men den gick sönder för några år sedan. har sett en likadan på stadsmissionen på hantverkargatan för 200(!) kr men det är skam på torra land-varning. den fanns kvar i flera månader så jag antar att deras besökare också höll med om detta (förutom den som köpte dårå).
dessutom
IMG_5302_liten
en fin new yorker-poster som kommer bli ännu finare när jag byter ram. hade kostat 50 kr, men det var 50% rabatt på alla tavlor så jag fick den för 25 kr.

det roligaste enligt katterna? IMG_5342_liten IMG_5335_liten IMG_5355_liten
ja, det är ju omslagspappret. som vanligt.

fredag, maj 22, 2015

it's my party and i start whenever i want to

det är bara att konstatera: mina gårdsgrannar är lite av en klass för sig. förutom det här, det här och det här märkliga beteendet vaknade jag klockan 05.30 i tisdags av att grannarna ställde till med efterfest.
IMG_5155
för att parafrasera nils ferlin: och då slog det mig plötsligt att väckarklockan, min väckarklocka, är någon annans efterfest.

lördag, maj 16, 2015

de sista dagarna i tokyo

efter att ha köpt en ihopvikningsbar väska på tokyu hands kände jag mig redo för lite mer shopping. så jag och bagarn bestämde oss för att undersöka koenji som vi hört skulle ha bra vintage och second hand i tokyo. herre. gud. säger jag bara. jag har ALDRIG sett så många vintagebutiker på ett och samma ställe. någonsin. det var som när man får span på trattkantareller i skogen. man följer ett litet svampspår och helt plötsligt är de överallt. alltså verkligen ÖVERALLT. vi var inne i säkert 40 butiker och då hade vi inte på långa vägar tömt ut alla alternativ.
vintage shop in koenji, tokyo, japan_IMG_5238 Vintage shop in Koenji, Tokyo, Japan_IMG_5226 Vintage shop in Koenji, Tokyo, Japan_IMG_5237
bagarn pustar ut i halvtid.
IMG_5209
påfyllning av energidepåerna.
IMG_5213
IMG_5235
sista dagen regnade det. Körsbärsblomning, Tokyo, Japan_IMG_5251 IMG_5255 tokyo 2015 tokyo 2015
vi tog tillfället i akt och gick på museum. det blev the national museum of modern art, momat. National museum of modern art, MOMAT, Tokyo, Japan_IMG_5260
(om siffrorna ska föreställa datum är det hög tid att ändra på stämpeln ...?)
tokyo 2015
jag var mycket imponerad av paraplyställen utanför museet!
IMG_5266
och det var alles för den här resan. tänkte data ihop en separat guide så småningom med alla adresser och allt det som jag inte riktigt orkade ta upp här.

torsdag, maj 14, 2015

... det enda som oroar mig är att jag har börjat läsa lantliv

skepp o' hoj! jag avbryter japanrapporten för lite viktig information: vi har skaffat landställe! eller ja, vi hyr en lägenhet i en gammal sörmländsk statarlänga. lite weird kanske, men huset ligger endast två timmar från stan med fantastiska kommunikationer så att jag som persona non körkort ändå kan ta mig dit. ett mycket bra upplägg således.

för att inte tala om att det ligger i det vackraste kulturlandskap jag vet. för mycket granskog ger mig panik. i höstas kollade vi på en jättefin gammal byskola som var till salu och i bilen på vägen dit fick granskogen sina fiskar varma, speciellt avverkad sådan. mitt ressällskap är team dalarna så han höll inte helt med, men lät mig hållas för bilfridens skull. tre minuter senare körde vi in i ett avverkningsområde. efter tio minuter försvann 3G:t och efter ytterligare en kvart försvann mobiltäckningen. sedan var vi framme och där, mitt inne i kalhygget låg det där fina huset. att bo mitt i skogen kan man kanske vänja sig vid (kbt?), men jag drar gränsen vid radioskugga. så det blev inget med den saken.

så därför är det tur att jag numera kan frossa i ekhagar, gamla knotiga alléer och ståndsmässiga herrgårdar. men det bästa är ändå att mina partners in crime på södermannagatan har sitt landställe en kvarts promenad därifrån. så fruktansvärt nöjd!
IMG_9528
det här är huset. vi hyr en del av övervåningen. många originaldetaljer och calle kan stå upp raklång. alla glada och nöjda.
IMG_9499
har också gåtfullt nog bytt från den något creddiga tidningen gård och torp till lantliv. vad hände liksom? kanske var det den galna erfarenheten att det tydligen tar en och en halv timme att koka upp kaffe på vedspis som fick mig att tippa över kanten?
IMG_9457
att ha landställe gynnar också ett av mina största intressen, nämligen att skrota runt på loppisar. anför följande som bevis 1) det finns många loppisar i krokarna och 2) vi har numera någonstans att ställa allt. 3) man får köpa sånt som faktiskt behövs och slipper således dåligt samvete (åtminstone ett tag framöver).
IMG_9500 IMG_9502
just den här helgen hann vi även med en gnutta sightseeing. här ett kalkbrott.
IMG_9484
upptäckte också att sveas konditori i kumla säljer min glassbesatthet bubbies!
IMG_9524
det här är vyn från punschverandan. passar ypperligt för att att invänta skymningen tillsammans med nån man gillar och ett glas vin.
IMG_9533 IMG_9517

tisdag, maj 12, 2015

vi byter tokyo mot kyoto

är det bara jag som får en flashbacks till skolbänken så fort ordet shinkansen nämns? gissar att shinkansen (precis som rymdfärjor och concorde) användes som ett typiskt exempel i skolundervisningen på 80-talet som bevis för att nutiden äntligen hade blivit så framtidsaktig som man tidigare föreställde sig. så märkt av det svenska skolsystemets nostalgiska framtidsskimmer kändes det inte helt rätt att lämna japan utan att provåkt en sväng.
IMG_5067
och vips, ett par timmar senare var vi i kyoto. vi kom dit strax efter sex så vi hann med en kort sväng till ungefär världens mest estetiskt tilltalande matmarknad, där jag dessutom kunde bocka av calles enda önskemål i presentväg, nämligen färsk wasabi.
kyoto 2015
kyoto 2015 kyoto 2015
inte helt lätt att hitta bland alla märkliga grönsaker kan tilläggas (fick bildgoogla!). picklade grönsaker, tsukemono, verkade gå hem i alla läger dock.

kyoto är ett typiskt resmål för den som vill kultivera sig i japansk historia och finkultur och många passar på att bo på ett ryokan, som är ett traditionellt boende med enkel men snygg (det är ju japan!) standard. vi bokade boende i senaste laget, så sent att det i princip inte fanns några lediga hotellrum alls. så, vad göra? bo i låda!
kyoto 2015
eller ja, kapselhotell, som det heter på riktigt. det är som att bo i en förfinad variant av sovsal där varje person har ett litet eget krypin. man får ett skåp att förvara tillhörigheter i och så delar man dusch och omklädningsrum med andra. oftast är de uppdelade i en avdelning för män och en för kvinnor. det kapselhotell vi valde var rent, snyggt och modernt, så bortsett från att det var lite kvinnofängelse-vibb på det hela måste jag säga att det var över förväntan!

jag brukar ju ha som vana att försöka hinna se ett par världsarv när jag är ute och reser. i kyoto vimlar det av dem, men eftersom vi hade begränsat med tid valde vi det blingigaste av dem alla: kinkaku-ji, den gyllene paviljongen. så här fin var biljetten. Ticket to Kinkaku-ji, golden temple, Kyoto, Japan_IMG_5084
och så här guldigt var templet.
Kinkaku-ji, Golden temple, Kyoto, Japan_IMG_5090
så här proffsig kan en selfie framför templet se ut.
kyoto 2015
och så här fint klädda var de som donade i trädgården.
Kyoto, IMG_5110 Kinkaku-ji, Golden temple, Kyoto, Japan_IMG_5122
Kinkaku-ji, Kyoto, Japan_IMG_5081
Kinkaku-ji, Golden Temple, Kyoto, Japan_IMG_5083
här ser vi bagarn i stilla kontemplation över all kultür vi upplevde inne på tempelområdet. IMG_5128
sedan var det dags för något det mer populärkulturella hållet, nämligen ett besök på kyoto international manga museum. jag som inte kan ett jota om manga och inte heller talar japanska tyckte väl att upplevelsen var sådär. det kändes mer som ett bibliotek med referenslitteratur än ett museum. stort plus för deras passivt-aggressivt leende husdjur dock!
IMG_5132
stay tuned för de sista dagarna i tokyo!

söndag, maj 03, 2015

shibuya crossing, tempelbesök och fotobomber

de två efterföljande dagarna höll vi oss i shoppingområdet mellan shibuya station och harajaku station. här finns en hel del seriös shopping och vi började dagen med att data upp vår shoppingplan på starbucks vid shibuya crossing. på det här lilla torget finns för övrigt en liten staty av hunden hachiko som brukade möta sin husse vid tåget varje dag efter arbetsdagens slut. även efter att husse dött fortsatte hachiko att vänta varje dag i ytterligare nio år. hunden finns för övrigt att beskåda uppstoppad (!) på national museum of nature and science i tokyo.
tokyo 2015
det tog oss åtskilliga timmar att ta oss igenom utbudet på tokyu hands, ett slags japanskt clas ohlson som har i princip allt. inklusive stegräknare i trappan.
tokyu hands, tokyo, japan 2015
sedan bar det av mot ett lite trevligare område med lägre bebyggelse och små butiker och caféer. vädret var ju inte det bästa som synes men det är ju fasligt snyggt med alla dessa paraplyer.
Foto 2015-04-08 16 17 29
tokyo 2015 Foto 2015-04-08 16 15 41
dagen efter var det sol och vi bestämde oss för att utforska den stora yoyogiparken. Yoyogi park, Tokyo, Japan_IMG_4946 IMG_4956
tur att jag inte hade läst om det stora utbrottet av denguefeber i tokyo i höstas, som tydligen härstammade från yoyogiparken ...
Yoyogi park, Tokyo, Japan_IMG_4971
bagarn hade kittat upp med ny kamera och testade en del fotoposer.
Yoyogi park, Tokyo, Japan_IMG_4961
på söndagar är parken full av människor i alla tänkbara kläder och stilar, mest rockabillytyper, men den här dagen fick jag hålla tillgodo med andreas som på denna bild fotobombar meijitemplet.
IMG_5014
meijitemplet, meiji jingu, byggdes på 1920-talet och är tillägnat kejsar meiji och kejsarinnan shoken. under deras tid vid makten förändrades japan från ett feodalsamhälle till en industrination och en av världens stormakter. under den här tiden, som kallas meijiperioden, infördes också ett demokratiskt parlament (men den riktiga makten kvarstod dock hos ett gäng inflytelserika oligarker). under andra världskriget blev templet sönderbombat men byggdes upp 1958 igen. slut på historielektionen.
Meji jingu, Yoyogi park, Tokyo, Japan_IMG_4996
inne på tempelområdet kan man skriva ner sina böner, mycket fint.
Meji jingu, Yoyogi park, Tokyo, Japan_IMG_5004 Meji jingu, Yoyogi park, Tokyo, Japan_IMG_5005
sedan krävde bagaren att få gå på ett tempurahak. så det gjorde vi. sedan luktade vi och våra kläder eau de frityr i ganska många dagar efteråt.
Foto 2015-04-08 20 13 31
vi gjorde en tidig kväll eftersom vi dagen efter skulle omgruppera oss till kyoto. på vägen hemåt blev jag fotobombad igen, denna gång av en gullig businessgubbe som tyckte jag var mycket "kawaii". alltså, jag kan inte nog betona hur mycket jag gillar den här bilden.
Business man, Tokyo, Japan_IMG_5062
stay tuned för kyoto!
© nostalgifabriken
Maira Gall