torsdag, mars 31, 2011

through the viewfinder: tips för lata digitalister pt 2

förra året köpte jag mig en kodak duaflex-kamera för i det högtflygande syftet att gräva vidare i through the viewfinder-teknikens mysterier. det har ju gått sådär kan jag meddela. som den lata digitalist man är gör man det enkelt för sig och tar med sin digitalkamera överallt. vilket i och för sig får klassas som ganska ambitiöst nu när jag mycket väl nöjer mig med iphones dödsdåliga kamera.

nåväl, det här med att lära sig ttv har liksom gått och gnagt en del. men det borde väl finnas ett lättare sätt? jodå, ett superfuskigt sådant. såhär gör du:

TtV mask - Argus (dark)
bild: grittypix

1) hitta ett ttv-lager. det gör du förslagsvis på flickr där snälla själar har fotat genom sina gamla kameror och lagt upp en högupplöst bild på resultatet. klicka på bilden så kommer du till en snäll sådan själ. vill du ha fler finns det en många grupper som enbart innehåller texturer och ramar. sök på textures eller ttv textures så hamnar du rätt.

2) öppna ttv-bilden och den bild du vill använda i photoshop. själv valde jag en bild som jag tagit på pergamonmuseet i berlin.

3) markera hela ttv-bilden (pc: ctrl + a, mac: kringla + a) och kopiera den (pc: ctrl + c, mac kringla + c).

4) sätt muspekaren på din utvalda bild och klistra in ttv-bilden (pc: ctrl + v, mac: kringla + v). då kommer det se ut såhär. men hur får man bort allt det vita? jo, i det högra hörnet finns en rullist som är inställd på "normal".

5) klicka på rullisten och välj sedan "multiplicera".

och voilà!

ttv-ramen kan du sedan flytta runt efter eget behag. 

6) när du sedan hittat det perfekta stället för ramen beskär du fotot med beskärningsverktyget.

resultatet? inte så pjåkigt tycker jag.
through the viewfinder
through the viewfinder
through the viewfinder

tisdag, mars 29, 2011

sexpack mars

through the viewfinder
efter höstens och vinterns djupdykning i country och gammeltjo innehåller sexpacket för mars månad i alla fall en låt anno 2011.

translation:

a sixpack of music for those with spotify.

söndag, mars 27, 2011

sommartid

in my kitchen
in my kitchen
man tackar!

translation:
daylight savings time. finally!

torsdag, mars 24, 2011

ibland fikar jag som en helt normal människa

elvinska villan
idag donade jag och bättre hälften med lite ekonomiska göromål på banken. hej vuxenpoäng!

elvinska villan
efteråt letade vi efter ett lunchställe och ramlade in på ett trevligt ställe som heter elvinska villan. huset ligger precis vid älvsjö station, ett område som kanske inte vinner några charmpriser direkt, men inuti var det desto trevligare.

elvinska villan
det var så fint att jag funderade på att bli ett med miljön. förklä mig som en inventarie (typ ett paraplyställ) och sen helt enkelt inte gå därifrån.

elvinska villan
eller så kan jag bara gå dit och fika igen. som normala människor gör.

translation: 
me and my boyfriend went to the bank to arrange some adult things today. afterwards we stumbled across a very cute café called elvinska villan. i'll be visiting again, that's for sure.

måndag, mars 21, 2011

hyresrättsinstitutionaliserad

den här veckan har jag storstädat i datan. städat upp på mitt överbelamrade skrivbord, sorterat bilder i kronologisk ordning och rensat bort oviktigheter. då återupptäckte jag de här bilderna som jag troligtvis har hittat på hemnet för länge sedan.


när andra dräglar över inredningsreportage i elle interiör får jag mina inredningskickar av att surfa renoveringsobjekt på mäklarsidor. gillar man urgammalt är det med största sannolikhet renoveringsobjekten som ger bäst utdelning.

sen är det ju något som lockar i just det ofullbordade. i teorin finns potentialen att göra det vackraste huset i världen. ett sånt som fullkomligt osar harmoni och trivsel etcetera.

om nu huset inte får olyckan att köpas av någon som jag som är hyresrättsinstitutionaliserad och knappt ens vet hur man byter packning i kranen.

translation:
i've done some spring cleaning on my computer, thrown out a lot of rubbish and put files in order etc. i found these lovely pictures which i think is from an estate-agent site. when everybody else is checking elle interior for inspiration i scan esetate-agent sites for restoration projects. a part of my fascination is the incompleteness and the potential. but since i rent my apartment, due to lack of refurbing skills, it's probably for the best that some else realises his/her dream instead of me.

fredag, mars 18, 2011

har du sett fru kantarell?

necklace

nä, men om man skulle lägga en beställning över datan på lite grannlåt i form av onödiga smycken? jag hade aldrig förut handlat online från usa, men jag kände att nu fick det faktiskt vara på tiden. sagt och gjort klickade jag hem lite saker från modcloth, en av mina favoritsajter i kläd- och krimskramsväg.

är på det hela taget väldigt nöjd. bortsett från att frakten och tullen gick loss på ungefär lika mycket som krimskramset. sen var den lilla detaljen att ups levererar med bud, vilket är väldigt dumt om uppger sin hemadress och man kommer på att man visst inte är hemmafru eller har hemmakontor. men efter lite krångel så ordnade jag så att de levererade till jobbet istället.

belöningen sen när man färgkoordinerar som ovan och ens pojkvän börjar nynna på "har du sett fru kantarell ...". fast den förtjänade jag nog. i helgen fällde jag kommentaren om att han iklädd en osedvanligt krullig mössa såg ut som bilen i "dum och dummare". ah, sweet love.

translation:
i bought some necklaces from modcloth last week. i am very pleased with my finds, altough it became twice as expensive including delivery and import charge.

måndag, mars 14, 2011

det blev ingen retromässa för mig i helgen

jösses amanda malia, tiden flyger fram och som du har märkt hinner jag inte riktigt med att blogga. så vi tar en favorit i repris, det vill säga helgen i bilder. jag känner mig supertråkig så det får bli bot och bättring snart etcetera etcetera.

weekend in pictures
vi var kattvakt åt min systers gigantiska maine coon. tårtan och han kom sådär överens.

weekend in pictures
jag funderade i cirka en sekund på att besöka retromässan men så såg jag från hallfönstret att kön in till münchenbryggeriet ringlade sig rätt lång.

weekend in pictures
weekend in pictures
weekend in pictures
nä, det fick bli en redig promenad i solskenet istället.

weekend in pictures
det är ju rätt sällan som överkastet ligger prydligt över sängen måste jag erkänna. de få tillfällen som det inträffar brukar alltid en objuden gäst smyga sig in.

weekend in pictures
hej tårtan, händer det något speciellt här under?

weekend in pictures
på tal om tårtan, får man tycka att ens egen katt har en del oförsonliga drag? det här är en mycket talande bild för rutan och tårtans relation tycker jag. att använda en annan katt som kudde, ja, mer ego än så här blir det knappast.

translation:
haven't had time to do some serious blogging for a while. while i think of excuses, this is what i did in pictures this weekend.

söndag, mars 06, 2011

en helg i instagram

den här helgen har jag:

this weekend in instagram
piggat upp hemma med lite grönsaker...

this weekend in instagram
loppisrundat i sundbyberg...

this weekend in instagram
ätit nom nom...

this weekend in instagram
flanerat i solen...

this weekend in instagram
och avslutat det hela med lite mer nom nom.

translation:

my weekend in pictures.

lördag, mars 05, 2011

glasklara favoriter just nu

coctail glasses
ända sedan jag fick två fantastiskt fina coupeglas av min vän hanna på min trettioårsdag har jag varit på jakt efter fler. för tillfällen när man är fler än två och andan faller på och man vill poppa lite bubbel tänker jag.

att dricka bubbel ur coupeglas är tydligen en smakmisshandlare av rang eftersom bubblorna försvinner innan man ens hunnit säga "gott nytt år". men eftersom jag prioriterar utseende före smak (och i ärlighetens namn inte har så förfinade smaklökar att jag känner skillnad) slog jag till direkt när jag såg de här färgglada raringarna på rymd-interiör på lundagatan.

ovanför mina nya coupeglas har jag mina ölstövlar. det blir aldrig tråkigt att dricka öl ur dem, eller någon annan vätska för den delen. men man får vara beredd på vätskerelaterade överraskningar.

längst ner finns temuggar med klassiska penguinmotiv som jag har inhandlat på mitt jobb. till höger om dem mina allglas libbey hobstar. nu går det att få tag på dem lite överallt, men när jag fick nys om dem kunde de bara inhandlas i skum bartendergrossbutik i norra hammarbyhamnen. tror jag köpte 8 stycken för 120:- allt som allt, ett extremt förnämligt pris tycker jag.


translation:
i bought some old coupe glasses a while ago. love'em!
© nostalgifabriken
Maira Gall